راهبرد منطقه ای تجارت گاز ایران(عراق)

چکیده گزارش

اکثر مراکز معتبر انرژی دنیا، گاز را به عنوان دومین سوخت مصرفی دنیا پس از انرژی‌­های تجدیدپذیر تا سال ۲۰۴۰ برمی­شمرند. در حوزه انرژی ایران، گاز طبیعی از اهمیت بالایی برخوردار است؛ چرا که ایران در جایگاه دوم دارندگان گاز جهان قرار دارد و همچنین سهم عمده سبد مصرف انرژی کشور (بیش از ۵۰ %) نیز متعلق به گاز است.

همواره انرژی به عنوان یکی از مولفه­‌های امنیت ملی هر کشوری محسوب می­‌شود، چراکه انرژی به عنوان یکی از زیرساخت‌های اصلی توسعه هر کشور مورد توجه است. بنابراین تجارت نفت و گاز همواره با مسائل سیاسی-امنیتی- دفاعی کشورها در حوزه بین الملل گره خورده است. کشور ما ایران نیز به عنوان دومین دارنده ذخایر گازی جهان که در موقعیت استراتژیکی در خاورمیانه و در همسایگی بازارهای بزرگ تقاضا قرار گرفته و همچنین دارای شبکه وسیع خطوط لوله داخلی می­‌باشد، پتانسیل بالایی برای  نقش آفرینی در بازار گاز دارد. بدین منظور لازم است با رصد پیوسته کشورهای اثرگذار بر این بازار از جمله رقیبانی چون روسیه و قطر و همچنین بازارهای تقاضا همچون بازارهای منطقه و اروپا نقشه راه جامع کشور را در این زمینه تدوین کرد.

از طرف دیگر عراق به عنوان یک کشور در حال توسعه می­‌باشد که برای توسعه­‌ی صنایع خود نیاز زیادی به گاز دارد. در صورتی‌که ایران بتواند روابط خود را با این کشور مستحکم‌تر کند و تصمیمات مناسبی برای همکاری با عراق در حوزه­‌ی گاز بگیرد، با صادرات گاز به ین کشور می­‌تواند هاب گازی منطقه گردد و سهمی متناسب با ذخایر گاز خود به عنوان دومین دارنده­‌ی گاز دنیا را در بازار گاز بدست آورد.

کشور عراق به عنوان یکی از گزینه‌های صادرات گاز ایران مطرح است که از سال گذشته صادرات گاز ایران به این کشور آغاز شده است. همچنین از این کشور به عنوان یکی از گزینه‌های تزانزیت گاز نیز یاد می‌شود که در این گزارش قصد بررسی فرصت‌ها و تهدیدهای صادرات گاز ایران به کشور عراق را داریم.